Bloemenkwekerijen

Gloriosa kwekerij

Op bezoek bij een Gloriosa kwekerij.

De prachtige lange ranken van de Gloriosa vallen mij direct op als ik aankom bij de Gloriosa kwekerij.
Gloriosa is een unieke mooie plant. Groot, lichtgroen en transparant, met aan alle kanten kurkentrekker sliertjes die willen klimmen.

Ik word overvallen door een jungle van Gloriosa,  ook vuurlelie of klimlelie genoemd. Door zijn opvallende kleur, met lange meeldraden die haaks op de kroonbladen staan, lijken de bloemen te zweven en vragen direct al de aandacht in de serre.

Gloriosa is een erg delicate plant om te tellen en te bewaren.

Gloriosa is een klimplant. Fragiel gebouwd, maar toch vol van vlammende energie klimt ze op draden gespannen doorheen de serre. Deze draden leiden de plant naar het licht toe. Aan het uiteinde van de bladeren vormen zich ranken waarmee de plant zich vasthecht. Ze groeien en klimmen als kruidachtige planten over andere planten heen en kunnen in het wild wel drie meter hoog worden. Prachtig!

Gloriosa behoort tot de familie van de liliaceae of lelieachtigen en is van Afrikaanse oorsprong.
Het is de nationale bloem van Zimbabwe, waar de plant beschermd is en vuurlelie heet: al het leven zou eruit voort zijn gekomen.

Door zijn sierlijk, luchtige felkleurige  bloem, zijn kronkelende steel onderscheidt hij zich van andere lelie’s. De “firelilly” is te verkrijgen in oranje, geel, roze, fuchsia en ook witte tinten, samen gecombineerd zijn ze uniek als een boeket.

De Gloriosa is prachtig voor maatwerk zoals bloemenkroontjes en accessoires voor bruidsbloemwerk. De bloem wordt ook veel gebruikt op events.
Met zijn opvallende rode kleur van de naar binnen gekrulde bloembladeren met een verfijnd geel randje en met zijn exclusieve uitstraling steelt hij de show van elk feestje!

Bruidje met een Gloriosa bloemenkroon!